Sunday, 27 May 2012

satu kematian


assalamualaikum.

apa kaitan tajuk satu kematian dengan gambar ni? and diz pictures lak look so old kan? haa cop cop diz is not edit ok awak :) ini real punye, 80an nye pic. actually yang tua tu arwah tok wan nana. tok wan? yea tok wan. nana org utara... :P

ape kaitannye? as like i said laa ARWAH.gelaran arwah diberi kepada seseorang apabila ajal dah tiba kan? ok ok hari ni, mari mari readers semua kite insafkan diri kite, kite renung sejenak bahawa dunia fana ini tak kekal lama. tak seindah syurga pun sebenarnya.

dunia ni bersifat sementara, tak salah dalam 24 jam tu hanya amik 10 minit untuk kite igt tentang kematian. ehem hati manusia akan mati jika tiada lagi rasa akan takut kepada kematian. sapa tak takut mati sila angkat dagu?? pasti semua tunduk kann. haahaha termasuk lah nana sipendek ni ^_^ takut.

saban hari ade je dosa kita, dlm setiap jam pasti ade dosa kite lakukan an, so please nana seru. once again PLEASE make an istifar daily in your life. bukan ape, istifar can remove our bads sebenarnya. mintak ampun dengan Allah, pahala pun dpt, ha sp2 kaki on9 ape salah on9 tu smbil zikir istifarkan. insafkan diri sendiri.

hidup itu janji dari Allah dan mati itu adalah pasti tuk kite semua, no one yg terkecuali, even nana pon, malah even org ade pasang ilmu kebal pon, eleh org kebal tu kene lenyek ngn kete pun akan mati. kuasa Tuhan tiada kuasa yg boleh tandingi nak lawan okey :) igt tu yea sayummm.

cara kematian ni macam2, slma hidup nana *sblm tu nk mintak maaf bkn nak aibkan mana2 arwah, cume nak berkongsi tujuan insaf* macam2 cara Allah nak ambil nyawa manusia. sbb gigi patah je pun, sbb sakit apatah lagi, bunuh, meninggal selepas lahirkan anak, meninggal dlm tidur, meninggal ketika sujud, meninggal sewaktu turun dari kereta... ya Allah mcm2 lagi lah. masa kita nanti mcm mana pulak ekk Allah nak tarik.

ok senang! hanya berdoa. igt doa itu senjata mukmin dan mukminat semua. doa pada Allah supaya Dia ambil nyawa kite dengan tenang, dengan tidak mengaibkan kite serta keluarga, ambil dlm keadaan kite sudah cukup iman, ambil dlm kite sudah benar2 bersedia dgn amalan2 kite kann. aminn 

pengalaman nana tentang dptnye tahu kematian ahli keluarga nana merupakan satu pengalaman yg betul2 buad nana insaf, selama hidup nana 20 tahun dah banyak  yang pergi tinggalkan nana.

contoh paling dekad dalam gambar ni, arwah tok wan nana, terkilan sbb x dpt membesar dgn dye, nana dlm kandungan mak 6 bulan arwah pergi... sedih kan. tapi tulah kematian itu pasti.. lengkapkan lah amalan amalan kita sewaktu kat dunia ni, nana nak ingatkan tuk diri nana sebenarnye dan barulah tuk readers2 semua . insyAllah kite buang segala kejahilan kite selama ni, gantikan dengan ilmu dan keimanan kite :) insyAllah, Allah sentiasa dengan org yang istiqamah ^_^

mana yang masih ade ibu dan bapa , renung sejenak, macam mana org tua kite yg dah banyak korban membesarkan kite pergi tinggalkan kite, ya Allah tak sanggup nak bayangkan. sbb tiada hadiah yang paling bernilai Allah bagi, selain ibubapa kan? sedih nye lah nana.. 

nana pun sebenarnya anak yatim, tiada ayah, but life must  go on kan.  go on with iman kite. itu yg penting. nana dulu jahil, tapi hari ini nana bangkit dengan segala kelemahan yg nana ade, bangkit demi Allah. mmg nana yatim tapi Alhamdulilah sbb nana dibesarkan dengan mak ayah sedara nana dari kecik lagi, u know what i assume them exactly like my true parents. nana tak dpt bayangkan mcm mana nana bile mereke pergi.. titis airmata ayat ni. mereka lagi banyak berkorban besarkan nana yg pretty degil nih , aishh melawan.. macam2 lagi lah, 

mak ayah,
akak berusaha tuk jadi anak yang solehah. akak tau itu matlamat mak dan ayah besarkan akak dari akak kecil tapak tangan smpai bertapak tapak ni dah :P hikhok, *wat lawak sikit sb hati dah meraung nangis*

ingat semua, kematian itu satu kemestian,
awak ade ferari saya hanya ada moto kapcai je, awak ade rumah besar saya cuma ade pondok,
tapi satu benda yang kite same2 ade , iaitu kematian.
cuma cara diambil nyawa je rahsia Tuhan..
astarghfirullahalazim...


No comments:

Post a Comment